Framåtfällning

Framåtfällning

Framåtfällning

Många glömmer av att framåtfällningar inte är avsedda för att slappna av och låta gravitationen stretcha ut kroppen åt oss. Även om det kan kännas skönt att bara låta kroppen hänga ner och ge en ordentlig stretch i baksida lår krävs det aktivitet i musklerna för att vi inte ska skada oss.

Utförande

  • Fötterna grundar sig ner mot golvet, behåll jämvikten mellan framsidan av foten och hälarna. Testa att lyfta tårna och se om du tippar framåt.

  • Benens muskler är aktiverade under hela positionen, även när ryggen är avslappnad. Om du är stel i baksida lår eller inte uppvärmd (rekommenderas under de första solhälsningarna) böjs knäna innan/under själva fällningen och behålls böjda, detta för att inte översträcka muskeln eller skada sig.

  • Själva fällningen av överkroppen sker från höften och ryggen är rak under hela rörelsen.

  • Maglåset är aktiverat i positionen. Däremot så släpper spänningen i övre delen av magen i slutläget av positionen när ryggen får slappna av.

  • Armarna slappnar av ner mot golvet alternativt tar höger hand tag i vänster armbåge och vänster hand om höger armbåge.

Rörelse

Starta i Tadasana. På en utandning fäller överkroppen ner mot framsida lår. Böj i knäna när du inte längre kan behålla en rak rygg. Andas in och placera händerna på var sida av tårna/ på smalbenen, förläng och sträck ut ryggen. Andas ut och fäll ner mot golvet igen.


IMG_0393JPG

IMG_0639JPG

IMG_0652JPG

IMG_0675JPG

IMG_0684JPG

IMG_0706JPG

Övning

Prova att lyfta tårna och behålla dem i luften medan överkroppen fälls ner mot framsida lår. Detta gör att du undviker att lägga större delen av vikten på framsidan av foten.