Tadasana- Bergets position

Tadasana- Bergets position

Tadasana

Tadasana kan ses som grundpositionen i yoga då den aktiverar de muskler som används i majoriteten i positionerna samt ger en riktlinje av hur man skapar längd och stabilitet i längs ryggraden.

Utförande

Positionen har fokus på stabilitet från grunden upp till toppen.

  • Fötternas fyra hörn grundar ner mot underlaget och kroppens vikt fördelas jämt över båda fötterna.

  • Testa att lyfta tårna från golvet, på så sätt aktiverar du musklerna vid smalbenet. Försök behålla spänningen när tårna kommer tillbaka ner.

  • Spänn till framsida lår genom att aktivera benen. Föreställ dig att du drar knäskålarna upp mot höften. Om du är överrörlig i knäleden försök att hitta ett innan ytterläget och aktivera här.

  • Bäckenet (höften) ska finna en neutral svank. Försök att få en parallell linje mellan höftben och pubisbenet. Om du svankar mycket tippar du bäckenet framåt och svanken belastas. Om du spänner till rumpan (”tucking”) tippas bäckenet bakåt och den naturliga S-form som finns i svanken påverkas.

  • Förutom maglåset läggs det till en lätt aktivitet i hela magen. Utan att påverka den raka ryggraden ”drar sig de nedre revbenen mot höften”, på så sätt aktiveras även den övre delen av magen. Undvik en sit-ups böjning i ryggen när magen är aktiv.

  • Rulla bak axlarna och ha en lätt spänning mellan skuldrorna för att få en stolt hållning.

  • Armarna är aktiva, fingrarna sträcker sig ner mot golvet längs sidan av kroppen.

Rörelse

På en inandning sträcks armarna framför, alternativt ut åt sidan, hela vägen upp mot taket (tänk aktiva armar som en bok mellan händerna). I denna rörelse är det lätt att tappa aktiviteten i magen så att bröstet trycks fram och det skapas en lätt böjning i ryggen. Försök att bevara stabiliteten i magen när armarna strävar upp mot taket.

På en utandning fäller överkroppen ner mot framsida lår till en framåtfällning (nästa inlägg).

IMG_0232JPG

IMG_0393JPG

Övning

Testa att placera en pocket bok/bok mellan handflatorna. Bokens rygg ska vara vänd mot dig och ligga horisontalt. Pressa handflatorna lätt ihop för att hålla fast boken och utför sedan rörelsen med armarna upp mot taket på en inandning. På detta sätt aktiverar du musklerna som stabiliserar runt dina axlar, armbågar och skapar den stabiliteten som krävs för positioner som plankan, stå på händer med mera.